CÂȘTIG NEAȘTEPTAT. O șoferiță a câștigat procesul în care a contestat o amendă și suspendarea permisului, pentru că a scris la mențiuni: „Nu sunt de acord”

CÂȘTIG NEAȘTEPTAT. O șoferiță a câștigat procesul în care a contestat o amendă și suspendarea permisului, pentru că a scris la mențiuni: „Nu sunt de acord”
O șoferiță a câștigat procesul în care a cotestat o amendă și suspendarea permisului, pentru că a scris la mențiuni: „Nu sunt de acord”
Publicat: 23/06/2020, 10:15
Actualizat: 06/04/2021, 20:46

O șoferiță din București a câștigat procesul pe care l-a intentat împotriva Poliției, după ce anul trecut i-a fost suspendat permisul și a primit o amendă pentru că ar fi trecut pe roșu. Ceea ce a făcut-o să câștige procesul a fost faptul că a scris la rubrica mențiuni a procesului verbal: „Nu sunt de acord”.

Judecătorii de la Tribunalul București s-au pronunțat la începutul acestei luni în cazul șoferiței care a fost amendată în iunie 2019. Tribunalul  a anulat procesul verbal de contravenție.

Femeia a intentat proces, declarând că a trecut pe culoarea verde a semaforulu și nu pe roșu, așa cum a susținut polițistul care i-a dat o amendă de 750 de lei și i-a suspendat pentru 30 de zile carnetul de conducere.

Șoferița a contestat în instanță contravenția

În prima fază a procesului de anulare a sancţiunii, care s-a judecat la Judecătoria Sectorului 1, șoferița nu a avut câștig de cauză, judecătorul arătând că: „Procesul verbal de contravenţie nu numai că nu este lipsit de forţă probantă, ci dimpotrivă, face dovada situaţiei de fapt până la proba contrară, probă care în mod evident trebuie făcută de către petentă şi nicidecum de către organul constatator”. „Astfel, din această perspectivă procesul verbal de contravenţie, în măsura în care cuprinde constatări personale ale agentului constatator, are forţă probantă prin el însuşi şi constituie o dovadă suficientă a vinovăţiei contestatorului cât timp acesta din urmă nu este în măsură să prezinte o probă contrară”.

Șoferița nu a renunțat la cauza ei și a atacat apelul, care a fost judecat la Tribunalul București.

Tribunalul București: Dacă șoferița a contestat fapta, agentul ar fi trebuit să o dovedească

De data aceasta, judecătorii i-au dat dreptate șoferiței, precizând că din moment ce aceasta a scris la rubric mențiuni „Nu sunt de acord”, polițistul ar fi trebuit să dovedească comiterea faptei:

„Tribunalul apreciază că prima instanţă nu a dat eficienţă prezumţiei de nevinovăţie prevazută de art.6 din CEDO. Tribunalul reţine, pe de o parte, că fapta a fost constatată de către agentul de poliţie în mod direct, iar, pe de altă parte, că încă din momentul întocmirii procesului-verbal petenta a contestat fapta prin obiecţiunile formulate. Tribunalul apreciază că în situaţia în care persoana sancţionată contestă pe loc procesul-verbal, revine agentului constatator obligaţia unui minim probatoriu în susţinerea actului constatator al contravenţiei”, se arată în sentinţa prin care procesul-verbal a fost anulat.

Judecătorii au mai precizat că „în caz contrar, persoana sancţionată se află în imposibilitate absolută de a dovedi o altă situaţie faptică dacă nu este însoţită de o altă persoană care să poată depune mărturie”.

„În cele mai multe situaţii contravenientul se află singur cu agentul constatator, astfel că, dacă acesta contestă fapta reţinută în sarcina sa, se află în imposibilitate absolută de a face dovada contrară susţinerilor reprezentantului organului de control. În consecinţă, tribunalul apreciază că, în conditiile în care petenta a contestat chiar în momentul întocmirii procesului-verbal fapta reţinută în sarcina sa, revenea agentului constatator obligaţia unui probatoriu minim”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Bucureşti, care este definitivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Câți copii are Florin Piersic. Cel mai tânăr are 48 de ani
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Decizie pentru cei cu venituri SUB 2.000 DE LEI. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar...
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Câți ani de viață câștigăm dacă avem obiceiuri sănătoase?
×